
Paard
Natuurlijke balans
Elk paard wordt geboren met een natuurlijke scheefheid. Net zoals wij rechts- of linkshandig zijn, hebben paarden ook een voorkeurskant. Ons doel is om met behulp van een correcte training, het paard recht te maken in zijn lichaam en te zorgen dat hij zowel verticaal, als horizontaal in balans is.
Verticale balans
Onder verticale balans verstaan we de balans van het paardenlichaam ten opzichte van de grond.
- Hoe verdeelt het paard zijn gewicht over beide schouders als we hem van vooraf zouden bekijken?
- Staat zijn rechterschouder lager als zijn linkerschouder of omgekeerd?
- Hoe treedt het binnenachterbeen onder als het paard een volte maakt op beide kanten? Doet hij dit aan elke kant even gemakkelijk?
Dit zijn slechts een aantal vragen die we stellen als we spreken over verticale balans.
Horizontale balans
De horizontale balans gaat over de verdeling van het gewicht op voor en achter. Paarden dragen van nature meer gewicht op de voorhand. Door het paard te trainen gaan wij ervoor zorgen dat het gewicht zich meer verplaatst naar de achterhand. Hierdoor krijgen we een betere, gelijke gewichtsverdeling.
Door een training aan te bieden, rekening houdend met de balans, zorgen we ervoor dat het paard zichzelf leert dragen en rechter wordt in zijn lichaam.
Druk
Zoals algemeen geweten, zijn paarden van nature vluchtdieren. Ze gebruiken hun snelheid en uithoudingsvermogen als eerste verdediging tegen roofdieren. Wanneer het paard niet kan vluchten zal het gaan "vechten".
Als natuurlijke overlevingsstrategie, zal het paard wanneer het de keuze heeft, bewegen zodra het druk of ongemak ondervindt. Dit kan fysiek, mentaal of emotioneel zijn tot het zich weer op zijn gemak voelt.
Indien het paard geen keuze heeft, gaat het zich verdedigen door zijn snelheid, formaat en pure kracht te gebruiken. Binnen de grenzen van de eerste optie zijn paarden uiterst gemakkelijk te trainen. Maar zodra ze tot de tweede keuze gedwongen worden, kan dat uitlopen tot gevaarlijke situaties.
Deze simpele feiten zijn cruciaal voor de training van het paard.
Als het nu het trainen vanaf de grond is of onder het zadel, in beide gevallen stellen wij aan het paard een vraag door druk te zetten op een bepaalde plaats van zijn lichaam. Bijvoorbeeld bij het verplaatsen van de achterhand op de grond, dan gaan we met een grondwerkstick wijzen in de richting dat het paard zijn achterhand moet verplaatsen. Of bij het wijken onder het zadel, waarbij we met ons been vragen om te wijken naar de gewenste kant.
Wanneer we deze kennis voor de hand hebben en we op juiste manier gaan toepassen, kunnen we het paard correct biomechanisch trainen.