Ruiter

Communicatie

Wij als eigenaren spelen een grote rol in de wereld van ons paard. Wij zorgen ervoor dat hij een propere stal heeft, op tijd zijn voer krijgt, naar de weide wordt gebracht, wij bepalen wanneer hij getraind wordt, wat hij wel of niet mag doen, wat hij te eten krijgt, hoe hij gehuisvest wordt, etc.

 

Paarden zijn voor hun structuur, afhankelijk van ons als eigenaar.

 

Het is belangrijk dat wij als mensen dit steeds in het achterhoofd houden in de omgang en training van ons paard. Zoals ze zeggen, goede afspraken maken goede vrienden. Dit is niet anders tussen paard en ruiter. Door steeds een duidelijke communicatie naar het paard te hanteren, gaan we ervoor zorgen dat er structuur en duidelijkheid is in zijn leven. Wanneer we bijvoorbeeld vandaag gaan zeggen dat hij niet tegen ons mag aanleunen tijdens het begeleiden aan de hand en morgen laten we dit wel toe, dan is dit voor het paard geen duidelijke afspraak.

 

Uiteindelijk komt het er op neer om steeds een herhalend en duidelijk gesprek met je paard aan te gaan om de training zo effectief mogelijk te laten verlopen.

 

Conditie

Net zoals paarden bestaan uit vele spieren, is dat bij ons niet anders. Het is belangrijk dat wij als ruiter fit genoeg zijn en bewust zijn van onze eigen lichaamshouding om het paard te kunnen trainen. Denk maar aan de hoeveelheid buikspieren die we nodig hebben om door te zitten in uitgestrekte draf, de soepelheid van ons bekken om de galopbeweging te kunnen volgen of de ontspannen houding op het paard om elke beweging zo goed mogelijk te kunnen voelen.

 

Wanneer wij niet bewust zijn van onze eigen houding, kan het zijn dat wij ervoor zorgen dat het paard een bepaalde scheefheid of probleem ontwikkelt. Denk maar aan een ruiter die meer druk zet op zijn rechterteugel. Dit kan bij het paard resulteren in het vastzetten van de kaak rechts wat weer zorgt voor minder ontspanning in de kaak en het aannemen van de aanleuning tijdens de training moeilijker maakt. Of een ruiter die hard duwt met haar zit tijdens het doorzitten en er zo voor zorgt dat het paard niet op de beenhulp meer activitiet ontwikkelt, maar op de stuwende zit van de ruiter.

 

Het is belangrijk dat ook wij als ruiter in balans zijn om het paard correct te kunnen trainen.